Křenové fazole
Množství surovin vychází z norem (ČSN). Množství je upraveno a zaokrouhleno, neboť normy uvádí suroviny pro přípravu 10 kg hotového výrobku....
Suroviny:
- 250 g fazole bílá - vařená
- 135 g majonéza
- 50 g šunkový salám nebo moravské uzené maso
- 25 g křen strouhaný nebo 1 PL zarovnaná krenex
- 30 g cibule
- 10-15 g ocet ( použije-li se krenex, tak octa méně )
- 7 g cukr
- 0,5 g pepř černý mletý
- 5 g sůl ( dle chuti a potřeby )
Šunku nakrájím na tenké nudličky.
Cibuli na velmi jemné kostičky.
Promíchám s vychladlými a okapanými bílými fazolemi.
Spojím majonézou, přidám krenex ( normy uvádí křen, ten já doma běžně nemám. Používám smetanový krenex z Lidlu ) a ochutím solí, pepřem, cukrem a octem.
Nechám odležet a podávám s bílým pečivem.
Většinou se krenex rozleží tak, že křenová chuť je velmi jemná až nevýrazná, tak před podáváním ještě nějaké množství přidám - dle chuti.
***
Na první ochutnání při první zkoušce receptu jsem byla "novou" úpravou fazolí nadšená...nicméně pro mě je to recept spíš na zpestření, na občas, když už nevím, na jaký způsob fazole nachystat a chci, aby to pozřela i mužská část domácnosti...milovníci křenu ( což já opravdu nejsem ) zajásají a ocení jistě víc než já.