Celerový salát s nektarinkou
SUROVINY:
- 200 g celer syrový, č.v.
- 150 g jogurt bílý ( min. 3% T )
- 2 PL pomazánkové máslo
- 1 ks nektarinka
- citronová šťáva
- sůl, pepř
- cukr
Celer se ustrouhá na jemném struhadle, zakape citronovou šťávou a smíchá s jogurtem a pomazánkovým máslem ( namísto másla a jogurtu lze použít cca 200 g kysané smetany ).
Vmíchá se nadrobno pokrájená nektarinka nebo broskev ( neloupu ).
Ochutí se solí ( stačí špetka, dvě... ), pepřem, dokyselí citronovou šťávou a osladí - cukru a citr. šťávy dle toho, jak vyzrálá a sladká x kyselá nektarinka byla. Většinou mi stačí 1 kávová lžička cukru.
Salát je lehký, dobrý, hodí se i k namazání na veku, dalamánky a podobně.
Mám-li doma zbytek šunky navíc, přikrájím ji do salátu taky. Potom solím méně.