Květákový mozeček
- Květák vařený
- Máslo x olej řepkový
- Kmín
- Vejce
- Cibule - pro děti od 1 roku
Z květáku se použijí pouze vrchní růžičky, košťál a dřevnaté konce se z důvodu vyšší nadýmavosti nehodí. Uvaří se odkryté, v neosolené vodě s trochou kmínu doměkka.
Uvařené květákové růžičky se nasekají nožem na velmi jemné kousíčky.
Na troše másla nebo oleje se krátce orestují spolu se špetkou mletého kmínu ( pokud se nám květák zdá tužší, na pánvi lze po orestování podlít trochou vody a ještě dodusit doměkka) a zalijí čerstvým rozšlehaným vejcem ( bílek se podává dětem od 1 roku ), které se nechá srazit a dostatečně tepelně upravit.
Pro děti od 1 roku je možné použít trochu jemně sekané cibule do základu. Ta se nechá pouze zesklovatět, nepřipravuje se dozlatova opečená.
Hotový květákový mozeček jsem podávala s bramborovou kaší. Šlo by samozřejmě i klasicky s bramborem, ale chtěla jsem, aby při prvním setkání s tímto jídlem mělo moje dítě na talíři i něco, na co je zvyklé a co má rádo...