Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuřecí na paprice bezmléčná verze

30. 7. 2019

 

Rozpis na 2 porce, jak jsem vařila pro roční dítě a pro sebe.

 

Suroviny:

  • 2 PL olej řepkový
  • 2-3 PL jarní cibulka x cibule x pórek jemně sekané
  • 1 ks kuřecí prso
  • Paprika mletá
  • Sůl dle zvyklostí a chuti 
  • Ovesná smetana ( pro klasickou verzi normální smetana - nejdříve pro batole po 1.roce života )

 

Na oleji krátce orestuji drobně sekanou cibulku či pórek ( vlastně jen párkrát promíchám, žádné smažení a opékání... )

 

Přidám na maličké kousky krájené kuřecí prso, nechám zatáhnout a okořením mletou sladkou paprikou + špetkou soli.

 

Podliji trochou vody,nechám krátce dusit a zaliji ovesnou smetanou ( dala jsem cca 220 ml )

Nechám produsit a provařit.

 

Ovesná smetana se tepelnou úpravou postará o jemné zahuštění omáčky-  není tedy třeba zahušťovat moukou.

Hotové rozdělím na porce a podávám s rýží ( ale hodí se v podstatě jakákoli příloha- těstoviny, noky, knedlík i brambor ).

 

Část omáčky s masem a trochou rýže rozmixuji dohladka - rozmixovaná chytne lepší chuť, neboť při použití rostlinné smetany se nedá docílit autentické smetanové chuti kuřete na paprice.  Rozmixováním se chuť více podobá originálu.

 

Pokud chci omáčku klasickou, použiji smetanu ke šlehání, v které je možno rozmíchat trochu mouky na zahuštění- ale není to třeba, šlehačka houstne varem.

 

Při použití "sunaru" ke zjemnění- na podlití omáčky použiji jen vodu či vývar, zahustím moukou rozkvedlanou v troše vody a do hotové a na požadovanou teplotu zchlazené omáčky vmíchám rozmíchaný sunar v troše tekutiny.

 

ROSTLINNÁ SMETANA

 

Ovesnou smetanu jsem si připravovala dle načtených postupů z internetu. Množství surovin si určuji sama - podle stavu zásob v kuchyni a podle potřeby.  Vždy jsem ale použila určitě mnohem méně vody, než veškeré recepty doporučují. Je lepší mít výrobek vyšší hustoty a ten v případě potřeby naředit...naopak by to bylo horší.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář