Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tvarožník

20190906_083340.jpg

 

Recept na můj oblíbený a snadný tvarohový koláč. Rozpis surovin je na klasickou kulatou koláčovou formu.

 

SUROVINY

  • 1 hrnek polohrubá mouka
  • 4 PL cukr pískový
  • 125 g tuk - máslo či tuk na pečení (Hera...)
  • 1 ks vejce 
  • sůl špetka

 

A na náplň:

 

  • 500 g tvaroh měkký
  • 1/2 hrnku mléko
  • 1 ks vejce
  • 1/4 hrnku olej
  • 1 ks vanilkový pudink prášek ( někdy vynechám a náplň ztuhne i bez něho )
  • 1/2 hrnku cukr písek ( nebo množství dle chuti )

 

Z mouky, nasekaného  tuku, soli, vejce a cukru  zpracuji studenýma rukama  rychle těsto. Žádné dlouhé hnětení, pouze co nejrychleji všechny suroviny spojit...a dát do lednice, než připravím náplň.

 

Náplň je nejlepší zpracovat elektrickým šlehačem, ale lze i metlou ručně.

Všechny ingredience smíchám. Mléko přilévám postupně, dokud náplň nemá polotekutou konzistenci. Vanilkový pudink má úlobu pojící i chuťovou. Mám vyzkoušené, že náplň zatuhne i bez jeho použití. Navíc některé pudinkové prášky mi čpí umělým aroma, takže výslesnou chuť spíš zkazí, než pozvednou. Pokud bych chtěla, lze pudink nahradit 40 g škrobové moučky a trochou pravé vanilky nebo vanilkového extraktu...

 

Poté, co je náplň hotová, natlačím těsto do koláčové formy ( mám neprilnavou, nevymazávám a nevysypávám tedy ) a vytvořim zvýšené okraje.

 

Na těsto naliji náplň a okraje jedním prstem zahladím a přimáčknu směrem dolů k náplni. Není to nutné, ale z estetického hlediska je to lepší. Koláč se pak i lépe krájí.

 

Formu vložím do předehřáté trouby a cca při 170 °C peču cca 50 minut, dokud okraje nezezlátnou a náplň nezpevní.

 

Hotovo.

 

 

20190905_183317.jpg 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář