Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Nejoblíbenější sladké jídlo mého dětství.

 

Suroviny:

  • 250 g tvaroh měkký
  • 1 ks vejce
  • sůl špetka
  • mouka hladká x polohrubá dle potřeby
  • jahody čerstvé x rozmražené
  • šlehačka 200-250 ml
  • mléko dle potřeby
  • cukr moučka

 

Z tvarohu, vejce, soli a mouky udělám měkké těsto asi jako konzistence na ovocné knedlíky. 

 

Rozdělím ho na 4 díly, z každého vyválím váleček -  asi na palec tlustý a krájím na malé nočky.

 

Vařím v osolené vodě. Od doby, co knedlíčky vyplavou na povrch je vařim ještě zhruba 5 minut. Vždy jeden vytáhnu, rozkrojím, zkontroluji stav uvaření a vyndavám nebo nechám ještě chvíli provařit.

 

Pozor- knedlíčky ve vodě dost nabydou, takže je dobré krájet je opravdu na malé kousky.

 

OMÁČKA:

Jahody rozmačkám  šťouchadlem na brambory, smíchám se šlehačkou, osladím dle potřeby.

Pokud potřebuji omáčky více, nastavím ji mlékem.

 

Těsto z jednoho tvarohu postačí na 3-4 porce. Ty nemusí byt nikterak velké, neboť díky tvarohu v knedlíčcích a smetaně v omáčce je jídlo hodně ( hodně!) syté.

 

OBMĚNA:

Mam-li k dispozici přezrálé šťavnaté broskve ze zahrady, použiju je- naříznu zespodu nožem kříž, spařím horkou vodou, oloupu ( jako když se loupou rajčata ) . Rozkrájím, rozmačkám a míchám se zakysanou smetanou.

Je to taky výborné, svěží....ale jahodová verze je pohádka mého dětství.

 

 

Recept je vhodný i pro batolata od jednoho roku ( obsah tvarohu v těstu ). Cukr lze pro dítě vynechat nebo přidat jen malé množství. Smetanu lze nahradit plnotučným mlékem nebo batolecím mlékem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář