Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou
Nejoblíbenější sladké jídlo mého dětství.
Suroviny:
- 250 g tvaroh měkký
- 1 ks vejce
- sůl špetka
- mouka hladká x polohrubá dle potřeby
- jahody čerstvé x rozmražené
- šlehačka 200-250 ml
- mléko dle potřeby
- cukr moučka
Z tvarohu, vejce, soli a mouky udělám měkké těsto asi jako konzistence na ovocné knedlíky.
Rozdělím ho na 4 díly, z každého vyválím váleček - asi na palec tlustý a krájím na malé nočky.
Vařím v osolené vodě. Od doby, co knedlíčky vyplavou na povrch je vařim ještě zhruba 5 minut. Vždy jeden vytáhnu, rozkrojím, zkontroluji stav uvaření a vyndavám nebo nechám ještě chvíli provařit.
Pozor- knedlíčky ve vodě dost nabydou, takže je dobré krájet je opravdu na malé kousky.
OMÁČKA:
Jahody rozmačkám šťouchadlem na brambory, smíchám se šlehačkou, osladím dle potřeby.
Pokud potřebuji omáčky více, nastavím ji mlékem.
Těsto z jednoho tvarohu postačí na 3-4 porce. Ty nemusí byt nikterak velké, neboť díky tvarohu v knedlíčcích a smetaně v omáčce je jídlo hodně ( hodně!) syté.
OBMĚNA:
Mam-li k dispozici přezrálé šťavnaté broskve ze zahrady, použiju je- naříznu zespodu nožem kříž, spařím horkou vodou, oloupu ( jako když se loupou rajčata ) . Rozkrájím, rozmačkám a míchám se zakysanou smetanou.
Je to taky výborné, svěží....ale jahodová verze je pohádka mého dětství.
Recept je vhodný i pro batolata od jednoho roku ( obsah tvarohu v těstu ). Cukr lze pro dítě vynechat nebo přidat jen malé množství. Smetanu lze nahradit plnotučným mlékem nebo batolecím mlékem.