Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pivní závin se švestkami

 

Ultralevný, máme-li domácí ovoce, je doslova za pár korun. Bez mléka. Bez vajec. A bez cukru. Bude-li si to někdo takto přát, máslo v těstu nahradí olejem x margarínem x sádlem, ovoce neprosladí a povrch závinu nepotře vejcem, ale vodou či mlékem...a bude to fungovat. Mám to vyzkoušené.

 

SUROVINY NA 2 NOHAVICE:

  • 310 g hladká mouka + na podsypání těsta
  • Sůl špetka
  • 20 PL pivo 
  • 80 g tuk 
  • 20 ml mléko x voda
  • Švestky
  • Skořice, citronová šťáva, cukr
  • Vejce, voda nebo mléko na potření

 

Mouku smíchám se solí, přiliju 20 lžic piva a přidám mléko a  tuk.

 

 

TUK: Používám tuk dle toho, jaký zrovna doma mám. Většinou kombinaci 20 g sádlo + 20 g máslo + 40 g olej. Sádlo se snažím použít vždy, dodá těstu křehkost. Kdo by chtěl bezmléčnou verzi, máslo nahradí jiným bezmléčným tukem. 

Je-li v lednici bída a chuť na štrůdl velká, těsto funguje i s použitím obyčejné Ramy....

 

 

Vařečkou propracuji a následně dodělám rukama. Těsto je měkké, lesklé, nelepí a dobře se s ním pracuje.

 

Nechám v lednici odležet ( klidně do druhého dne ) a poté rozdělím na poloviny a z každé vyválím tenkou obdélníkovou placku.

 

Podsypu strouhankou nebo strouhaným perníkem.

 

Pokladu pokrájenými švestkami smíchanými se skořicí, citronovou či limetovou šťávou a dle chuti a potřeby osladím vanilkovým cukrem. Někdy přidám hrozinky a sekané vlašáky...

 

Zabalím do závinu, zahnu konce nohavice, přenesu na plech vyložený pečícím papírem a potřu:

 

  1. Rozšlehaným vejcem x bílkem  x  žloutkem zbyl-li mi od nějakého jiného vaření nebo
  2.  Mlékem nebo
  3. Vodou nebo vodou s cukrem

 

Dám péct do předehřáté trouby cca na 180 °C a peču do zezlátnutí povrchu. Minimálně 30 minut.

 

VARIANTY NÁPLNÍ:

  • Jablka strouhaná nebo krájená, skořice, cukr, citron.  šťáva, hrozinky
  • Třešně, cukr, skořice, citr. šťáva
  • Hrušky a jablka, skořice,  mletý hřebíček, cukr a citronová šťáva
  • Tvarohová náplň a broskve ( i z kompotu ) - není tak dobré jako s použitím listového těsta

 

 

20190825_131921.jpg

 

20190825_133004.jpg

 

20190825_141035.jpg

 

20190825_194152.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář