Pivní závin se švestkami
Ultralevný, máme-li domácí ovoce, je doslova za pár korun. Bez mléka. Bez vajec. A bez cukru. Bude-li si to někdo takto přát, máslo v těstu nahradí olejem x margarínem x sádlem, ovoce neprosladí a povrch závinu nepotře vejcem, ale vodou či mlékem...a bude to fungovat. Mám to vyzkoušené.
SUROVINY NA 2 NOHAVICE:
- 310 g hladká mouka + na podsypání těsta
- Sůl špetka
- 20 PL pivo
- 80 g tuk
- 20 ml mléko x voda
- Švestky
- Skořice, citronová šťáva, cukr
- Vejce, voda nebo mléko na potření
Mouku smíchám se solí, přiliju 20 lžic piva a přidám mléko a tuk.
TUK: Používám tuk dle toho, jaký zrovna doma mám. Většinou kombinaci 20 g sádlo + 20 g máslo + 40 g olej. Sádlo se snažím použít vždy, dodá těstu křehkost. Kdo by chtěl bezmléčnou verzi, máslo nahradí jiným bezmléčným tukem.
Je-li v lednici bída a chuť na štrůdl velká, těsto funguje i s použitím obyčejné Ramy....
Vařečkou propracuji a následně dodělám rukama. Těsto je měkké, lesklé, nelepí a dobře se s ním pracuje.
Nechám v lednici odležet ( klidně do druhého dne ) a poté rozdělím na poloviny a z každé vyválím tenkou obdélníkovou placku.
Podsypu strouhankou nebo strouhaným perníkem.
Pokladu pokrájenými švestkami smíchanými se skořicí, citronovou či limetovou šťávou a dle chuti a potřeby osladím vanilkovým cukrem. Někdy přidám hrozinky a sekané vlašáky...
Zabalím do závinu, zahnu konce nohavice, přenesu na plech vyložený pečícím papírem a potřu:
- Rozšlehaným vejcem x bílkem x žloutkem zbyl-li mi od nějakého jiného vaření nebo
- Mlékem nebo
- Vodou nebo vodou s cukrem
Dám péct do předehřáté trouby cca na 180 °C a peču do zezlátnutí povrchu. Minimálně 30 minut.
VARIANTY NÁPLNÍ:
- Jablka strouhaná nebo krájená, skořice, cukr, citron. šťáva, hrozinky
- Třešně, cukr, skořice, citr. šťáva
- Hrušky a jablka, skořice, mletý hřebíček, cukr a citronová šťáva
- Tvarohová náplň a broskve ( i z kompotu ) - není tak dobré jako s použitím listového těsta