Polévka z rybího filé
SUROVINY:
- Rybí filé ( filety nebo kostky )
- Mrkev
- Celer
- Máslo
- Mleté ovesné vločky nebo krupice
- Mléko
- Sůl
- Muškátový květ či ořech
Do malého rendlíčku s osolenou vodou vložím filé ( klidně zmrzlé ) a uvařím doměkka.
Na troše másla rychle orestuji nahrubo nastrouhanou mrkev a celer.
Zasypu hrstí drcených vloček nebo krupicí a ještě několikrát promíchám.
Část orestované zeleniny s vločkami x krupicí odeberu do zvláštní nádoby, kam přidám povařené filé ( buď všechno nebo jen část ) a s trochou vody nebo rybího vývaru rozmixuji dohladka.
Do hrnce s orestovanou zeleninou naliji vývar z ryb, rozmixované pyré a doplním vodou a nechám krátce provařit ( cca 10-12 min) . Pokud jsem si část vařené ryby nechala, drobně ji pokrájím a vložím do polévky.
Zjemním přidáním mléka. Osolím, prohřeji a na závěr dochutím muškátem.
Polévka je jemné chuti, vhodná i pro děti - kojence, kteří již mají v jídelníčku zavedené ryby ( cca 7.měsíc ). Pro kojence ( a pro batolata dle uvážení rodičů ) polévku nesolit a nepeřit. Možno použít na dochucení pažitku či petrželku. Dětem cca do roku věku není vhodné podávat kravské mléko- pro ně se polévka odebere před zjemněním a podává se buď bezmléčná nebo zjemněná umělým mlékem ( či MM ). Pro děti starší 1 roku trocha převařeného kravského mléka nevadí.
Vzhled polévky nicneříkající, jako všechno mixované...ale je opravdu moc dobrá.