Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bezová limonáda

Každý rok dělávám. Jednoduchá, svěží, lehce perlivá a lehce alkoholická....

 

Suroviny:

10 ks květů černý bez

1 hrnek cukr pískový

1 ks citron

1 ks pomeranč

1 kl kyselina citronová

2,5 l převařená zchladlá voda ( cca)

 

Do velké 3litrové vysterilizované sklenice naliju zchladlou převařenou vodu, do ní nasypu cukr a kyselinu citronovou.

 

Přidám omytý, na kolečka nakrájený citron a pomeranč ( nebo místo pomeranče použiju další citron, pokud pomeranč nemám ).

 

Nakonec do sklenice vložím cca 10 velkých květů bezu. Předtím jim odstřihnu velké tuhé stonky, mohly by způsobit nahořklý podtón limonády.

 

Zamíchám čistou kovovou lžící a zakryji igelitovým sáčkem. Hrdlo láhve zagumičkuji.

 

Postavím za okno na parapet a cca 5 dní nechám být a zrát. Svítí-li za okno slunce, nevadí, tím lépe. První dny občas láhví zamíchám, abych pomohla cukru rozpustit se. 

 

Zhruba po 5 dnech přecedím pres husté síto a stočím do čistých láhví.

 

Uchovávám v lednici, kde limonáda dále pracuje a kvasí. Proto ponechám víčka nedovřená, abych se nedočkala nějakého božího nadělení.

 

Limonáda prý jde dělat i v zimním období ze sušených květů, to ale bohužel nemám vyzkoušené, i když se na to rok co rok chystám. Bohužel, vždy až poté, co mi veškerý sušený bez dojde.

 

20200520_141439.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář