Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tyčinky z vařených brambor

19. 7. 2019

 

Zbyly mi od oběda vařené brambory. Jako obvykle. Co s nimi, kromě už ohrané bramborové pomazánky? Tyčinky! Recept vychází z předpisu v kuchařce Vaříme zdravě,chutně a hospodárně:

 

Suroviny:

  • 140 g brambory
  • 140 g mouka
  • 140 g tuk
  • Sůl a koření dle chuti
  • Strouhaný sýr k posypu

 

Zbylé brambory od oběda jsem odvážila a dále připravila tolik mouky a tolik tuku,co vážily brambory.

Mouku jsem dala hladkou a jako tuk použila kombinaci másla a sádla. Sádlo dodá tyčinkám křehkost.

Brambory jsem rozmačkala vidličkou na kaši ( v originálním postupu se brambory strouhají ). 

 

Spojila je se změklým tukem a moukou ( někdy je třeba dát mouky trochu více, aby těsto bylo měkké, vláčné, ale priliš se nelepilo ) a trochou soli v hladké těsto,  které jsem dala odpočinout a ztuhnout do lednice.

 

Poté jsem ho vyválela na placku asi půl centimetru silnou, potřela mlékem ( nechtělo se mi pro tak malé množství těsta rozklepávat vejce ) a posypala kmínem a solí. V originále se ještě sype strouhaným sýrem.

 

Nakonec jsem rozkrájela na tyčinky a upekla.

 

20190720_134435.jpg

 

VERZE PRO KOJENCE A BATOLATA:

Do těsta ani jako posypku nedávejte žádnou sůl. Ani kořenit se nemusí ničím, maximálně trochou mletého kmínu. Tuk do těsta zvolte lehce stravitelný- nejvhodnější je máslo, případně rostlinný olej (řepka např.). Ten ale nemám vyzkoušený v těchto tyčinkách a nevím, zda-li by nebylo třeba např. snížit množství oleje,  aby se s těstem dobře pracovalo. Sádlo se pro malinké děti nehodí.

Teoreticky jsou tyto tyčky v upravené verzi vhodné pro děti, které mají ve stravě zaveden lepek ( v současnosti se lepek doporučuje zavádět kolem 6.měsíce ). Moje dítě toto ochutnalo po 7.měsíci v množství asi tak 3 g tyčinky. Ani v roce mu toho ale nedávám kvanta "jen tak na zobání" ...

Pokud by tyčinku dostalo do ruky dítě,kterému je méně než 1 rok, tak doporučuji preventivně nepotírat povrch tyčinek bílkem.

 

20190720_134648.jpg

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář