Tyčinky z vařených brambor
Zbyly mi od oběda vařené brambory. Jako obvykle. Co s nimi, kromě už ohrané bramborové pomazánky? Tyčinky! Recept vychází z předpisu v kuchařce Vaříme zdravě,chutně a hospodárně:
Suroviny:
- 140 g brambory
- 140 g mouka
- 140 g tuk
- Sůl a koření dle chuti
- Strouhaný sýr k posypu
Zbylé brambory od oběda jsem odvážila a dále připravila tolik mouky a tolik tuku,co vážily brambory.
Mouku jsem dala hladkou a jako tuk použila kombinaci másla a sádla. Sádlo dodá tyčinkám křehkost.
Brambory jsem rozmačkala vidličkou na kaši ( v originálním postupu se brambory strouhají ).
Spojila je se změklým tukem a moukou ( někdy je třeba dát mouky trochu více, aby těsto bylo měkké, vláčné, ale priliš se nelepilo ) a trochou soli v hladké těsto, které jsem dala odpočinout a ztuhnout do lednice.
Poté jsem ho vyválela na placku asi půl centimetru silnou, potřela mlékem ( nechtělo se mi pro tak malé množství těsta rozklepávat vejce ) a posypala kmínem a solí. V originále se ještě sype strouhaným sýrem.
Nakonec jsem rozkrájela na tyčinky a upekla.
VERZE PRO KOJENCE A BATOLATA:
Do těsta ani jako posypku nedávejte žádnou sůl. Ani kořenit se nemusí ničím, maximálně trochou mletého kmínu. Tuk do těsta zvolte lehce stravitelný- nejvhodnější je máslo, případně rostlinný olej (řepka např.). Ten ale nemám vyzkoušený v těchto tyčinkách a nevím, zda-li by nebylo třeba např. snížit množství oleje, aby se s těstem dobře pracovalo. Sádlo se pro malinké děti nehodí.
Teoreticky jsou tyto tyčky v upravené verzi vhodné pro děti, které mají ve stravě zaveden lepek ( v současnosti se lepek doporučuje zavádět kolem 6.měsíce ). Moje dítě toto ochutnalo po 7.měsíci v množství asi tak 3 g tyčinky. Ani v roce mu toho ale nedávám kvanta "jen tak na zobání" ...
Pokud by tyčinku dostalo do ruky dítě,kterému je méně než 1 rok, tak doporučuji preventivně nepotírat povrch tyčinek bílkem.