Pečené brambory se sýrem a slaninou
SUROVINY
- Brambory středně velké
- Sýr plátkový (Gouda...)
- Slanina platky
- Koření dle chuti
- Olej
Brambory oloupu, pokud jsou nové, pouze vydrhnu a slupku nechám.
Seříznu kousek spodní části, aby se brambora po položení na plech nekývala
Poté do brambory po celé její délce udělám zářezy jeden vedle druhého, zhruba půl centimetru široké tak, aby do nich šla nacpat slanina a sýr. Abych bramboru nenaplátkovala celou, pomáhám si dvěma vařečkami ( viz foto )
Slaninu a sýr si pokrájím na menší kousky a vkládám do každého zářezu nastřídačku sýr x slaninu x sýr x slaninu, až jsou všechny zářezy vyplněné.
Okořením dle chuti ( používám často jen sůl a kmín, abych chuť brambor a slaniny zbytečně nepřebíjela )
Brambory uložím na plech s pečícím papírem, pokapu lehce olejem...
Přidám k nim ukrájené a okořeněné spodky brambor ( škoda vyhodit )
A dám péct. Peču nejdříve zlehka ( 180 - 200 °C ) do změknutí. Ke konci teplotu zvednu a pid grilem zapeču, aby vznikla lehká kůrčička.