Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vegetariánská omáčka na špagety

4. 3. 2020

20200304_123059.jpg

 

 

 

 

 

Recept na "boloňskou" omáčku ze sojového masa.

Já sama osobně sojové maso neumím připravit tak, aby mi chutnalo a necítila jsem z něho tu pachuť. Tady to docela vyšlo.

 

Suroviny na 3 porce:

  • 80 g sojové maso
  • Vývar na uvaření sojového masa
  • Olej
  • 1 ks větší cibule
  • 1 ks velká mrkev
  • Celer - 1/2 cca objemu mrkve
  • Sůl, pepř, česnek
  • Mléko 
  • 1 plechovka sekaná rajčata a dobrý kečup asi 3 PL nebo
  • 250 ml rajský protlak + cukr dle potřeby

 

Maso jsem vařila 15 minut ve vodě s rozpuštěným bio bujónem. Poté jsem ho vyždímala a v sekáčku rozsekala na hrubší drť ( lepší je použít sojový granulát, ale mé zásoby tvořily jen nudličky a kostky ) .

 

Na oleji jsem nechala lehounce zezlátnout  cibuli pokrájenou na drobné kostičky. Na ní jsem poté 2 minuty restovala nahrubo nastrouhanou mrkev a celer. Přidala jsem sojové maso s tím, že ho budu opékat jako normální mleté maso. Omyl, velmi rychle se to začalo připalovat - tak rychle osolit,opepřit, očesnekovat sušeným česnekem, zalít mlékem a míchat. Mléka se přidává jen tolik, kolik zvládne maso vsáknout. 

 

Po vsáknutí mléka jsem přidala protlak a 1,5 lžíce cukru ( množství cukru bude záležet na kyselosti protlaku ) . Do masové boloňské dávám obvykle sekaná rajčata, ty jsem ale doma nyní neměla. Do sojoveho masa se protlak hodí více, je chuťově výraznější.

 

Nechala jsem provařit a ještě dochutila tak, abych byla spokojená. Chtělo to dosáhnout nasládlé pikantní chuti s dostatkem česneku. Kdo má rád a je tak zvyklý, přidá si i bylinky typu oregano x bazalka. Já to ráda nemám, tak nedávám.