Vegetariánská omáčka na špagety
Recept na "boloňskou" omáčku ze sojového masa.
Já sama osobně sojové maso neumím připravit tak, aby mi chutnalo a necítila jsem z něho tu pachuť. Tady to docela vyšlo.
Suroviny na 3 porce:
- 80 g sojové maso
- Vývar na uvaření sojového masa
- Olej
- 1 ks větší cibule
- 1 ks velká mrkev
- Celer - 1/2 cca objemu mrkve
- Sůl, pepř, česnek
- Mléko
- 1 plechovka sekaná rajčata a dobrý kečup asi 3 PL nebo
- 250 ml rajský protlak + cukr dle potřeby
Maso jsem vařila 15 minut ve vodě s rozpuštěným bio bujónem. Poté jsem ho vyždímala a v sekáčku rozsekala na hrubší drť ( lepší je použít sojový granulát, ale mé zásoby tvořily jen nudličky a kostky ) .
Na oleji jsem nechala lehounce zezlátnout cibuli pokrájenou na drobné kostičky. Na ní jsem poté 2 minuty restovala nahrubo nastrouhanou mrkev a celer. Přidala jsem sojové maso s tím, že ho budu opékat jako normální mleté maso. Omyl, velmi rychle se to začalo připalovat - tak rychle osolit,opepřit, očesnekovat sušeným česnekem, zalít mlékem a míchat. Mléka se přidává jen tolik, kolik zvládne maso vsáknout.
Po vsáknutí mléka jsem přidala protlak a 1,5 lžíce cukru ( množství cukru bude záležet na kyselosti protlaku ) . Do masové boloňské dávám obvykle sekaná rajčata, ty jsem ale doma nyní neměla. Do sojoveho masa se protlak hodí více, je chuťově výraznější.
Nechala jsem provařit a ještě dochutila tak, abych byla spokojená. Chtělo to dosáhnout nasládlé pikantní chuti s dostatkem česneku. Kdo má rád a je tak zvyklý, přidá si i bylinky typu oregano x bazalka. Já to ráda nemám, tak nedávám.